terugblik

Tuigpaardendag

TerugblikTuigpaardendag op zaterdag 30 juli.


In "Paard in beeld" van week 37 staat een kort sfeerverslag.


De terugblik volgt z.s.m.

Dagindeling CH Hellendoorn 2016

tijd

dicipline

onderdeel

min

10:00

Tuigpaarden

kleine limiet

15

10:15

Hackney's

kleine limiet

15

10:30

Show

Streekrubriek Friezen

15

10:45

Tuigpaarden

grote limiet

15

11:00

Hackney's

grote limiet

15

11:15

Friezen

openklasse

15

11:30

Show

Streekrubriek WELSH

15

11:45

Tuigpaarden

Finale Competitie

20

12:05

Hackney's

Grote Maat Openklasse

15

12:20

Friezen

limiet

15

12:35

Hackney's

Openklasse kampioenschap

20

12:55

PAUZE

Optreden ....

50

13:45

Tuigpaarden

Openklasse kampioenschap

15

14:00

Hackney's

Tweespan kampioenschap

15

14.15

kampioenen

Huldiging der kampioenen

15

14.30

Tuigpaarden

tweespan

15

14:45

Hackney's

Dames

15

15.00

Show

Boerenaanspanningen

20

15:20

Tuigpaarden

Anders dan Anders

20

15:40

Show

Welsh Verrassing

20

16:00

Friezen

Dames

15

16:15

Tuigpaarden

Dames

15

16.30

Einde

Voor info over het concours zie ook "extra informatie" onderaan deze bladzijde.Foto's 2015 zijn te vinden op:


 https://goo.gl/AARp0e

 

 Hieronder een korte uitleg over een tuigpaardenconcours.

AANGESPANNEN SPORT UITLEG; concours.

 

 

Het aangespannen rijden van Tuigpaarden, Hackney’s en Tuigpaarden Fries Ras is vooral een showsport.

 

 

Een tuigpaardenwedstrijd, ook wel concours hippique genoemd, wordt verreden in verschillende rubrieken. De paarden die deelnemen aan deze rubrieken staan alle ingeschreven bij het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland). De paarden zijn gefokt uit de fokrichting Tuigpaard. Kruisingen met Hackney’s en soms met een American Saddlebred komen ook voor.

Voor volbloed Hackney’s zijn afzonderlijke wedstrijden, evenals voor Tuigpaarden Fries Ras.

 

Over het algemeen in de aangespannen sport kan gezegd worden dat:

De paarden worden ingedeeld in verschillende rubrieken,  afhankelijk van het aantal behaalde wedstrijdpunten. Het aantal punten is afhankelijk van de klassering behaald op voorgaande wedstrijden. Paarden welke nog nooit aan dit soort wedstrijden hebben deelgenomen starten in de regel in het eerste seizoen in de ‘competitie nieuwelingen’. Vanuit deze rubriek kan men doorstromen naar de limietklasse. Deze limietklasse is ingedeeld in 3 groepen; meestal van 0 tot 35 punten, 35 tot 100 en 100 tot 150 punten.

Indien een paard 150 punten heeft behaald, dient deze te worden gestart in de Open Klasse, de hoogst haalbare klasse. Deze indeling kan men vergelijken met de klassenindeling B, L, M en Z in de basiswedstrijdsport, zoals die bij rijpaarden wordt toegepast.

 Voorts is er een rubriek eenspannen tuigpaarden gereden door dames. Hierin mogen alle paarden starten, ongeacht hun aantal wedstrijdpunten; ze worden gereden uitsluitend door dames.

 Verder is er een rubriek tweespannen tuigpaarden. In deze rubriek wordt meer gelet op de gelijkheid van de paarden als span.

De punten die een paard in het enkelspan kan behalen zijn als volgt verdeeld; plaats 1, 2 en 3, behalen 3 punten. Plaats 4, 5 en 6 behalen 2 punten en plaats 7,8 en 9 behalen 1 punt.

 

Hoe gaat zo’n tuigpaarden wedstrijd in zijn werk, zal u zich afvragen.

De deelnemers komen achter elkaar in de ring om beoordeeld te worden door een driehoofdige jury, waarvan twee jureren en er  een de rol van arbiter heeft. Na binnenkomst stellen de deelnemers zich op voor de inspectie. De jury controleert of de aanspanning correct wordt voorgesteld. Men let op correct en wel of geen gebruik maken van hulpmiddelen als een opzet, oordoppen en dubbel beslag. Ook geeft men soms tijdens de inspectie aanwijzingen of tips over de aanspanning.

 Vervolgens komt het commando ‘afrijden’ van de ringmeester en wordt een paar ronden op de rechter- en aansluitend op de linkerhand gereden. Tijdens deze ronden bepaalt de jury haar oordeel en nodigt de deelnemers uit zich op te stellen; de beste combinatie als eerste en vervolgens tot iedereen staat opgesteld. Heeft de jury geen eenduidig oordeel dan is het mogelijk dat een aantal deelnemers wordt uitgenodigd zich nogmaals te presenteren. Daarna volgt de definitieve plaatsing en direct de prijsuitreiking.

Wellicht is het aardig te weten dat bij de beoordeling met name op de gang, de draf en op de houding van het paard wordt gelet, maar natuurlijk spelen het geheel, de houding van de menner en de toilettering ook een belangrijke rol. De paarden worden uitsluitend in draf voorgesteld. Men ziet graag het paard met het front erop, oren naar voren, een hoog en ver naar voren grijpend voorbeen en de achterhand, de motor, eronder. Alsof het paard voortdurend bergopwaarts loopt.

De menner draagt een pak, een schootkleed en handschoenen en rijdt verplicht met de zweep in de hand.

Over de gebruikte tuigage kan gezegd worden dat deze zo licht en dun mogelijk is, bruin of zwart leer met alleen koperen of zilverkleurig beslag. Het paard heeft de manen ingevlochten in knotjes of lusjes en deze zijn opgezet met gele of witte wol; afhankelijk van de kleur van het beslag op het tuig.

In de klasse tuigpaarden gereden door dames, is het vanzelfsprekend dat het “schoonste geheel” een zeer belangrijke rol zal spelen bij de beoordeling. Veelal wordt hier een extra prijs voor uitgereikt.

 

Tot slot is het misschien goed te weten dat er sponsoren zijn welke alleen of in combinatie een rubriek geadopteerd hebben, waardoor het prijzengeld gewaarborgd is.

We hopen dat u tijdens het concours een en ander van wat hierboven is omschreven zal herkennen en wensen u daarbij veel kijkplezier.

 

 

C:\fakepath\flyer 2015.pdf

Extra informatie

Terug