Authentiek gerij

De geschiedenis van deze commissie begint in het najaar van 2006. De stichting mensport Hellendoorn, die verantwoordelijk was voor de organisatie van de WK voor menners met een lichamelijke beperking, welke in 2006 in Hellendoorn werd gehouden, wilde iets terugdoen voor de vrijwilligers van de Voerluu. Al snel ontstond het idee iets te doen ter verbreding van de vereniging. In oktober van 2007 werd in restaurant ‘In de Tonne’ te Hellendoorn een brainstormavond gehouden met het bestuur van zowel de stichting als die van Menclub Helderse Voerluu. Daar kwam het idee naar boven om iets te gaan doen met authentiek gerij. Op 4 december 2007 was de commissie authentiek gerij een feit. In huize Westendorp te Nijverdal werd de commissie opgericht. Met mevr. Martha van Keulen als voorzitter bestond de commissie verder uit dhr. Jan Berendijk, dhr. Bertus Grootenhuis en dhr. Piet Westendorp. Namens het bestuur van Menclub Helderse Voerluu had dhr. Thies Klomp zitting in de commissie.

In diezelfde maand werd de eerste aankoop door de commissie verricht. Thies Klomp en Jan Berendijk kochten in het noordelijke Groningen een zogenaamde bomenwagen.
In januari 2008 werden een aantal ploegen gekocht in Den Ham (Ov.)

Piet Westendorp ging bezig met het maken/restaureren van een Malle-Jan. Dit 1-assige werktuig waaronder men een boom kon hangen, werd gebruikt in de boom- en bosbouw.
In 2009 werden de eerste oefendagen georganiseerd, zoals een ploegwedstrijd in april van dat jaar. Onderleiding van de dhr. Grootoonk uit Bruchterveld. Deze meneer was op dat moment Nederlands kampioen ploegen met paarden.

Helderse Voerluu
Helderse Voerluu

De Malle-Jan was dat jaar ook gereed. Al snel kwam dan ook het plan deze te demonstreren tijdens dagje Old Heldern op 21 juli van dat jaar. Maar omdat de Malle-Jan nog nooit was gebruikt, moest er geoefend worden. Op zaterdag 11 juli dat jaar wed er bij huize Westendorp in Nijverdal een oefendag gehouden. Eerst werd er geoefend met het ploegen. Aan het einde van de dag was het tijd voor de Malle-Jan. Na wat gepas en gemeet waren het de Friesche paarden van Bertus Grootenhuis die de Malle-Jan als eersten voor trokken.

In het najaar van 2009 ging een lang gekoesterde wens van de commissie in vervulling. Na lang zoeken werd eindelijk een geschikt onderkomen gevonden. Via de gemeente kreeg de commissie een grote schuur met woning aan de Isakke in Hellendoorn. Op 4 november 2009 kwam de accommodatie op naam van de vereniging. Er volgde een tijd van slopen beton storten. De schuur biedt onderkomen aan o.a. de Malle-Jan en verschillende werktuigen die einde 2009 werden gezandstraald en gelakt.

Op 2 februari 2010 werd een nieuwe stap gezet. Tijdens een vergadering in de “kantine” aan de Isakke werd een nieuwe commissiebestuur opgericht. Jan ten Brinke werd de nieuwe voorzitter, Wouter Kruimelaar penningmeester. Verder namen Henk Eertink, Johan Hutterd en Thies Klomp zitting in dit commissiebestuur.
De commissie houdt zich bezig met het opknappen en demonstreren van oude werktuigen.

De huidige commissie van het Authentiek Gerij bestaat uit: Piet Westendorp, Henk Jan van Lenthe, Ties Klomp, Bertus Grootenhuis, Jan Berendijk, Jan Kleinluchtenbeld