Wat bieden we aan?

Bij de Hertruiters in Hellendoorn kun je terecht voor een aantal disciplines. Bij ons kun je Springen en Dressuren, Boscrossen. Voor kinderen hebben we de disciplines Bixie, en de jeugd kan bij ons genieten van Teams en het Ponykamp.

Bij PSV de Hertruiters in Hellendoorn willen we een zo gevarieerd mogelijk pakket bieden aan onze leden. Zo kun je bij ons speciale lessen volgen voor springen, dressuur en is er een aparte les voor recreanten, maar bieden we de ponyleden die niet specifiek voor springen of dressuur kiezen, bewust allround lessen aan. Hierbij is zowel aandacht voor de dressuur als voor het springen.

De vereniging organiseert clinics voor dressuur, springen en eventing, maar heeft bijvoorbeeld tijdens de ponykampen ook aandacht voor vrijheidsdressuur, voltige, monsteren, carrousel rijden en eigenlijk alles wat je met je paard of pony kunt doen.

Vanuit onze prachtige accommodatie rijd je zó de bossen in, daarom organiseren we ook een recreatieve boscross die goed bezocht wordt en lovende kritieken ontvangt.

Het verenigingsgevoel leeft sterk bij onze manege, zo streven we er naar ieder jaar deel te nemen aan de verenigingskampioenschappen en kon dat is 2022 zelfs met twee pony teams. Zowel op de Galoppade (regio kampioenschappen Overijssel) als de Hippiade (Nederlands Kampioenschap) moedigen de leden elkaar fanatiek aan en wordt er afgesloten met een gezellige barbecue. Naast het verenigingskampioenschap hebben we bij voldoende animo ook meertallen. In 2022 werd ons M 4-tal zelfs Nederlands Kampioen!

Ook de allerkleinsten komen bij ons aan hun trekken tijdens de gezellige Bixie wedstrijden waar op een laagdrempelige manier kennis gemaakt kan worden met de wedstrijdsport, maar waar het vooral gaat om het plezier maken met de pony.

Voor meer informatie over wat je allemaal kunt doen en verwachten bij onze vereniging kan je klikken op één van de buttons.

We hopen je een keer te zien bij onze manege. Je kunt altijd een keer langskomen om te kijken hoe het bij ons is en om kennis te maken.

discipline

Springen

Er worden speciale springlessen georganiseerd voor die ruiters die vooral de focus op het springen hebben en zich daarin verder willen ontwikkelen. De verenigingslessen springen worden voor zowel pony’s als paarden gegeven op de dinsdagavond door Ruben Rouweler. De lestijden zijn van 18.30-19.30 uur voor de pony’s en van 19.30-20.30 en 20.30-21.30 uur zijn er lessen voor de paarden. Er zitten gemiddeld 5-7 leden in een les.

We streven erna om vier maal per jaar een compleet oefenparcours op te bouwen in de manege. Hiervan maken zowel de springlessen gebruik op dinsdagavond als de allroundlessen op donderdagavond. In de weken dat er geen oefenparcours staat, zorgt de instructie samen met de ruiters/ouders voor een aantal hindernissen in de baan zodat diverse lijntjes en afstanden getraind kunnen worden.

Twee of drie maal per jaar wordt er een springconcours georganiseerd door de Hertruiters, zowel indoor als outdoor. Deze wedstrijden duren meerdere dagen en vaak wordt het zo georganiseerd dat de week erna de manege kan worden gebruikt voor springtrainingen voor zowel leden als niet-leden.

De laatste jaren mag PSV de Hertruiters ook de Roelofsen Horsetrucs Winterclassics organiseren, waarbij de grootste namen de weg naar Hellendoorn weten te vinden.

Hertruiters springen afb02
Hertruiters springen afb03
Hertruiters springen afb01
discipline

Dressuur

Voor de paarden zijn er op maandagavond 3 verenigingslessen dressuur, deze worden gegeven door Ferdi van Ekeris-Kersten. De lessen zijn van 18.00-19.00 uur, van 19.00-20.00 en van 20.00-21.00 uur en de groepsgrootte is ongeveer 4-6 leden per les.

Op dinsdag is er een speciale les voor recreanten, voor de mensen die wel graag les willen en begeleiding in het rijden, maar die minder fanatiek en wedstrijd gericht zijn. Deze les wordt gegeven door Neel Schakel-van Klei. De recreanten-les wordt gegeven van 19.00-20.00 uur.

Voor de ponyruiters zijn er op donderdagavond allround lessen waarbij dressuur aan bod komt, maar daarnaast ook aandacht is voor het springen. Er wordt in twee groepen tegelijk les gegeven en de lessen worden verzorgd door Wendy Hulsink en Kirby Nijenkamp. Eens per half jaar wordt de instructie omgewisseld. Op de weken dat er een oefenparcours staat, start er een groep een half uur eerder zodat iedereen de gelegenheid heeft, om na een half uur dressuurmatig losrijden, ook het parcours te springen. Bij de indeling van de lessen wordt vooral gekeken naar de leeftijd van de kinderen. De leeftijd van de kinderen varieert tussen de 6 en 18 jaar. Er zijn 4 lessen op donderdagavond; 2 om 18.30-19.30 uur en 2 om 19.30-20.30 uur.

Jaarlijks worden er vijf à zes dressuurwedstrijden georganiseerd. Dit zijn één of twee outdoor wedstrijden, een in-outdoor wedstrijd waarbij 1 proef binnen en 1 proef buiten wordt verreden en drie indoorwedstrijden. De Helderse Dressuurdagen is een meerdaagse indoor dressuurcompetitie die al meer dan 20 jaar wordt georganiseerd. Het kent deelnemers uit het hele land en is de laatste jaren uitgebreid met een rubriek voor de paradressuur (een dressuurwedstrijd voor mensen met een lichamelijke beperking). De Helderse Dressuurdagen kent traditioneel gezien een spannende finale-avond voor zowel pony’s als paarden, waarbij een wisselbokaal jaarlijks van eigenaar wisselt.

Hertruiters dressuur afb03
Hertruiters dressuur
Op de buitenbaan tijdens een dressuurwedstrijd
discipline

Boscross

Omdat onze accommodatie direct aan het bos grenst en we van deze locatie wel gebruik móeten maken, organiseren we sinds 2022 ook een eigen boscross. Dit is een recreatieve /oefencross die vanaf ons terrein door de mooie bossen van de Hellendoornse Berg gaat. Er zijn veel mooie hindernissen, geschikt voor elk niveau. Vaak is er de keuze voor een hogere en lagere variant, maar als je het toch te spannend vindt mag je er ook gewoon langs rijden. Er is geen tijdslimiet en iedereen kan op zijn of haar tempo de boscross rijden. Er mag individueel worden gestart, maar ook in groepjes. Op ons eigen terrein hebben we een mooie waterbak en ook ‘de Diepe Zandkuil’ is een begrip en altijd spectaculair om doorheen te crossen.

Hertruiters boscross afb01
Hertruiters boscross afb02
Hertruiters boscross afb03
discipline

Bixie

De Bixie Rubrieken voor dressuur, springen en mennen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. Deze rubrieken zijn onderverdeeld in de lichtste klasse (AA), de middenklasse (A) en de zwaarste klasse (B1). Naast leuke spelletjes is er ook een begeleidingsproef voor de allerkleinste ruiters, die nog niet zelfstandig kunnen sturen en waar je dus als ouder mee mag lopen naast de pony.

Meedoen mag vanaf je 4e verjaardag t/m het jaar waarin je 13 jaar wordt. Van 4 tot 6-jarige leeftijd mag je alleen meedoen aan de Bixierubrieken waarin je begeleid wordt, dat zijn de begeleidingsproef, AA-dressuur, AA-springen en ponyspelletjes. Vanaf 6-jarige leeftijd mag je meedoen aan alle Bixierubrieken. Meedoen aan mennen mag vanaf je 7e verjaardag.

Het doel van Bixie is om de kleinsten of kinderen die al wat ouder zijn, maar nog weinig ervaring hebben, op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de wedstrijdsport. Het plezier met de pony staat altijd voorop. Er worden ook geen cijfers gegeven in de proeven en de jury houdt rekening met de leeftijd en het niveau van de kinderen. De Hertruiters organiseert minimaal één keer per jaar een Bixie wedstrijd.

Hertruiters bixie afb02
Hertruiters bixie afb03
Hertruiters bixie afb01
discipline

Teams

Sinds kort vaardigen we weer teams af voor de verenigingskampioenschappen op de regiokampioenschappen. Een team bestaat uit vier dressuurcombinaties en vier springcombinaties. De gezamenlijke scores worden bij elkaar opgeteld en het team met de meeste punten is Overijssels Kampioen. Er worden een aantal teams afgevaardigd naar het NK (de Hippiade) in Ermelo.

Er worden ook teams afgevaardigd voor de afdelingsdressuur. Dit kan met een viertal of een zestal. Hiervoor is een commandant nodig die commando’s geeft zodat de ruiters/amazones weten welke oefening gereden moet worden en op het startcommando deze synchroon kunnen uitvoeren.

Hertruiters teams afb03
Hertruiters teams afb02
Hertruiters teams afb01
discipline

Ponykamp

Jaarlijks wordt er door de activiteitencommissie een ponykamp georganiseerd. De laatste jaren steeds bij onze manege. De kinderen blijven slapen en de pony’s mogen na de activiteiten weer lekker op de eigen stal/weide staan.

Naast ponyactiviteiten zoals crossles, carrousel rijden, voltige en een buitenrit worden er ook activiteiten op ander sportief of creatief gebied georganiseerd zoals sumoworstelen, je pony schilderen, bonte avond, vossenjacht en escaperoom.

Hertruiters ponykamp afb03
Hertruiters ponykamp afb01
Hertruiters ponykamp afb02
Show tijdens de Helderse dressuurdagen
Activiteit ponykamp
Jeroen Dubbeldam (olympisch kampioen) met 2 toekomstige talenten